ROgift.ro

Shilla: regatul de aur

“O tara plina de splendoarea data de aur si argint”, “casele locuitorilor sunt decorate cu matase tesuta cu fir de aur, pe care il folosesc si pentru tacamuri si farfurii…”, “Aurul este atat de comun in Shilla incat omul de rand a ajuns sa isi tina cainii in lanturi din aur…”.
Toate aceste afirmatii apartin diversilor cronicari straini ai vremii care povestesc uimiti despre bogatia regatului coreean Shilla (57iH-935dH), o tara care detinea la acel moment tehnici avansate de prelucrare a aurului, producand adevarate opere
 de arta din acest metal pretios. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt coroanele din aur, considerate astazi un simbol al artei coreene antice.Coroanele au fost descoperite in diverse morminte regale datand din secolele V si VI, toate avand caracteristica comuna de a fi fost confectionate din aur pur. In lume exista aproximativ 10 coroane din aur, dintre care 6 sunt cele apartinand regatului coreean Shilla, iar doua apartin regatului coreean Gaya. Alte regate din Orientul indepartat foloseau coroane din bronz, ceea ce face din exemplarele coreene cele mai de valoare artefacte din arheologia extrem orientala.
Coroanele au forma ramurilor unui copac, aceasta simbolizand respectul anticilor fata de natura: copacul isi are radacinile in pamant, in timp ce ramurile sale se intind catre cer, astfel incat copacul era considerat ca o legatura intre cer si pamant, simbolizand totodata viata fara moarte. Asemenea simbolului reprezentat de copac, caprioara este un motiv care apare adesea in pictura traditionala, in desenele de pe paravane, ca simbol al longevitatii.
Revenind la structura coroanelor, acestea aveau atasate ornamente de jad (kok-ok) pe sute de mici suporti aurii, care le faceau sa straluceasca. Bijuteriile de jad semnificau fertilitatea, abundenta si viata. Bijuteriile de jad si cele aurii, atasate lejer de coroana, produceau un anume zgomot atunci cand persoana se misca, avand si efect vizual de impact.

 
Coreea istorie