ROgift.ro

Legenda regelui Soo Ro

Există o legendă care spune că fondatorul Gaya, regele Soo Ro a coborât din cer şi a întemeiat această ţară. Legenda este relatată în Gayagukgi (Înregistrări ale regatului Gaya) din Samgukyusa. De la crearea lumii, aceste pământuri nu aveau un nume, nici titluri de regi sau vasali. În zilele de
demult, nouă kani (prinţi sau căpetenii) conduceau 75.000 de oameni. În luna martie a celui de-al 18-lea an al domniei împăratului Guang Wu Di (mai târziu, dinastia Han), sunete ciudate s-au auzit din vârful Muntelui Gujibong şi cei nouă kani şi sute de oameni s-au dus în grabă acolo.
Atunci, o voce s-a auzit din cer, “Sunt aici pentru că Cerul mi-a spus să întemeiez o ţară şi să fiu rege. Voi cântaţi şi dansaţi în timp ce lucraţi pământul”.Cei nouă kani şi poporul au cântat cântecul Gujiga şi au dansat. “Broască ţestoasă, broască ţestoasă, dă-mi capul tău. Dacă nu, te voi prăji şi te voi mânca”.
Dintr-o dată, o frânghie purpurie a coborât din cer şi o cutie de aur înfăşurată în pânză roşie era legată la extremitatea sa. Când oamenii au deschis cutia, au găsit acolo şase ouă de aur.
În zorii zilei următoare, şase băieţi s-au născut din aceste ouă. Ei erau foarte chipeşi. Pe data de 15 a acelei lunii, toţi au devenit regii. Regele Soo Ro a fost numit astfel deoarece el a fost primul născut. El a mai fost numit şi Sureung. Soo Ro a devenit rege al DaeGaya şi ceilalţi cinci au devenit regi peste celelalte teritorii din Gaya.Această legendă este, de asemenea, şi legenda întemeierii regatului Gaya. Oricum, legenda a fost împodobită de-a lungul timpului şi lucruri imaginare au fost adăugate în funcţie de percepţiile istorice ale timpului. Afirmaţiile că regatul Gaya a fost fondat în anul 42 sau că regele Soo Ro a condus ţara timp de 158 de ani nu pot fi considerate în totalitate adevărate.
Diferite aspecte ale acestei legende au fost studiate de specialiştii în domeniu, cum ar fi: legenda nepotului Cerului, tradiţia, ritualul popular şi ceremonia de încoronare a societăţii agricole. Cu toate acestea, pentru a găsi adevărul istoric, este nevoie să se studieze mai în detaliu gândirea strămoşilor şi contextul istoric.
În poveste, partea despre “o cutie de aur care conţine ouă şi învelită în pânză roşie coboară pe vârful muntelui din cer” reprezintă esenţa legendei regelui Soo Ro. Aceasta conţine elemente despre nepotul Cerului coborât din Ceruri şi despre omul născut din ou.
Legenda Dangun, fundamentul legendelor din Coreea care au în comun teoria despre nepotul Cerului, coborât din Ceruri. Legenda regelui Soo Ro are, de asemenea, structura tipică, coborârea pe vârful Gujibong. Folosind un astfel de concept, conducători antici justificau puterea lor şi îi făceau pe oameni să-i considere sacrii.Capacitatea regelui Soo Ro de a se transforma într-o pasăre şi căsătoria sa cu regina Heo Hwang-ok au ridicat, de asemenea grandoarea domniei sale şi au justificat poziţia lui ca părinte fondator al Gaya.
Legenda despre coborârea din Ceruri indică sosirea unui nou grup de oameni. Regele Soo Ro nu reprezintă doar o singură persoană. El simbolizează un grup de oameni cu o civilizaţie avansată care au sosit în zona Gimhae sau zona Gaya. Desigur, că în zona Gimhae existau deja triburi. Şi aceste triburi erau conduse de nouă kani. Triburile băştinaşe şi grupul nou-sosit al lui Soo Ro s-au unit probabil şi au format regatul Gaya. Cele nouă triburi aveau cunoştinţe de prelucrare a bronzului, în timp ce grupul lui Soo Ro stăpânea tehnici avansate de prelucrare a fierului. Documente istorice sau materiale arheologice nu indică faptul că anul fondării Gaya a fost 42.Legenda regelui Soo Ro conţine şi elemente ale culturii marine. Cerul, un element în legenda coborârii din ceruri, simbolizează nordul. Dar legenda conţine, de asemenea, broasca ţestoasă, o creatură spirituală a mării. În secţiunea Eosanbulyeong din Samgukyusa, se spune că “Maneosan este Ayasan din zilele străvechi. Un regat numit Gaya se afla în apropiere de munte. Cu mult timp în urmă, un ou s-a rostogolit din cer până pe plajă, a devenit om şi a condus regatul. El a fost regele Soo Ro”.
Conexiunea regatului Gaya cu marea poate fi găsită şi aici. Cu alte cuvinte, locaţia regatului Gaya şi comerţul cu fier pe care îl făcea pe mare, cultura marină reprezentată de broasca ţestoasă, probabil, a avut o relaţie strânsă cu regele Soo Ro. (în recenzia despre mormântul lui veţi vedea toate aceste simboluri).

Sursa: http://koreafilm.ro

 
Coreea istorie