ROgift.ro

Religia in Coreea de Sud

Majoritatea sud-coreenilor au religie budistă şi confucianistă,ultima dintre ele fiind religia oficială a Coreei de Sud din secolul al XIV-lea până la începutul secolului XX.În jur de 28% dintre sud-coreeni sunt creştini.Religii importante mai sunt shamanismul(credinţa în spirite) şi o religie,foarte cunoscută în Coreea de Sud,cu numele de Chundo Kyo(numită Tonghak până în 1905) care combină elemente ale confucianismului,daoismului(taoismului) şi budismului.
Nu mai devreme de 1960, Coreea de Sud avea mai puţin de 1 milion de creştini. Astăzi, în ţară sunt peste 19 milioane de creştini, potrivit recensământului naţional din 2005.
De fapt, sunt acum 15 biserici foarte mari, fiecare cu peste 10.000 de oameni asistând la slujbă într-o duminică. Coreea de Sud este de asemenea şi ţara cu cea mai largă biserică din lume, Biserica Yoido a Deplinei Evanghelii, care are cam 800.000 de membri şi o asistenţă la slujba de duminică de 230.000 de oameni.
Populaţia creştină din Coreea de Sud nu creşte doar numeric, ci şi în intensitatea nivelului religios. O statistică recentă spune că mai mult de o treime (35 %) din creştinii sud-coreeni au spus că religia este foarte importantă în viaţa lor, potrivit Proiectului de Evaluări Globale Pew 2007. Între timp, doar 3% din budişti şi 1% din cei neafiliaţi religios au dat acelaşi răspuns.
O treime (33 %) din creştinii sud-coreeni spun că ei împărtăşesc credinţa cu cei mai puţin credincioşi cel puţin o dată pe săptămână, şi peste o treime (36 %) au propagat credinţa măcar de câteva ori pe an, conform raportului Forumului. Mai mult, cam trei sferturi (77 %) spun că merg la biserică cel puţin o dată pe săptămână.
Sondajul mai arată că creştinii coreeni tind să creadă că implicarea socială şi politică este importantă. Jumătate (50 %) dintre creştinii sud-coreeni spun că grupările religioase ar trebui să-şi exprime problemele socio-politice, în timp ce două treimi (67 %) cred că este important ca liderii politici să aibă o credinţă puternică.

 
Coreea istorie