ROgift.ro

Regatul antic:timpul dinastiei Goryeo

Kaesong este un oraş din provincia Hwanghaebuk-do, aflată în sudul Coreei de Nord, şi capitala Coreei în timpul dinastiei Goryeo. Dinastia Goryeo a fost fondată în anul 918 de către împăratul Taejo şi are meritul de a fi dăruit numele de azi al ţării, Korea fiind derivat din Koryeo sau Goryeo. Oraşul este situat aproape de Regiunea Industrială Kaeseong şi tot aici se află resturile palatului Manwoldae, care a fost palatul regal oficial al dinastiei Goryeo. Construcţia sa a început în anul 919 dar a fost ars din temelii în timpul Invaziei Turbanelor Roşii din 1361.
În perioada în care a fost capitala Goryeo, oraşul s-a numit Songdo „Oraşul pinilor”.
În prezent este un centru de comerţ cunoscut pentru producţia de ginseng şi este centrul industrial de top al DPRK. La recensământul din 2008, oraşul avea un număr de locuitori de 308,440.
Istoria oraşului
Cele mai vechi semne ale habitatului uman în acest oraş datează din Era Neolitică. Artefacte ca ceramica Jeulmun sau obiecte din piatră au fost excavate din muntele Osong şi din Kaesong Nasong (fortăreaţa Kaesongului). Cum oraşul a fost ocupat de diferite state de-a lungul secolelor, numele său s-a schimbat de asemenea. A fost ţinutul confederaţiei Mahan (care avea să devină una cu regatul Baekje) şi se numea Busogap. Înainte ca regatul Baekje să devină puternic şi în zonele Jungnyeong, Joryeong şi Golful Asan în 475, zona a făcut parte din regat mai bine de 100 de ani. Mai târziu devenea parte din regatul Shilla, mai exact în anul 555, în timpul regelui Jinheung şi numele se schimba în Songak-gun.
Image and video hosting by TinyPic
Ceramică Jeulmun, vas cu gură mare şi vas cu modele
Pe măsură ce Shilla începea să cadă în secolul 9, zona a devenit loc de dispută între lorzi. În 898 oraşul a căzut în mâinile lui Gung Ye, fondatorul regatului cu viaţă scurtă, Hugoguryeo, dar apoi a devenit treptat parte din Goryeo în 919 în mâinile fondatorului acestui regat, Wang Geon (Taejo). Acesta a stabilit capitala în sudul Songak-ului şi a incorporat districtul Kaesong în Songak sub numele de „Gaeju”. În 919 Kaeseong a devenit capitala naţională.
În anul 960, când pe tron se afla rege Gwangjong oraşul a fost redenumit în Gaegyeong iar în 995 în timpul regelui Seongjong, denumirea s-a schimbat din nou, în Gaesong-bu. Acest nume era o combinaţie între Songak-gun şi Gaeseong-gun. În primul an de domnie al regelui Hyeongjong, în 1010, casele şi palatele au fost arse odata cu invazia tribului Khitan, iar în 1392, regatul Goryeo a fost distrus de către Yi Song Gye, fondatorul dinastiei Joseon, şi totodată primul rege al acesteia, cunoscut şi ca regele Taejo. Acesta a mutat capitala regatului de la Kaeseong la Hanyang (Seul-ul de azi).
Yi Seong Gye-Taejo, cel care a pus sfârşit dinastiei Goryeo
Kaesong a rămas parte din provincia Gyeonggi (adică parte din Coreea de Sud) până la Războiul Coreean. În 1951, în timpul războiului, oraşul a trecut sub controlul Coreei de Nord, iar zona din provincia ocupată Gyeonggi a fost organizată în regiunea Kaesong. În 1955 Kaesong a devenit oraş guvernat direct, iar în 2002 a fost formată Regiunea Industrială Kaesong ca făcând parte din oraş. În 2003, cealaltă parte a oraşului, excluzând zona industrială, a devenit parte din regiunea Hwanghaebuk-do. Oraşul este aproape de zona demilitarizată DMZ care desparte Coreea de Nord de Coreea de Sud. Când Coreea a fost împărţită de paralela 38° după Al Doilea Război Mondial, Kaesong s-a aflat de partea sudică a liniei, aşadar acest oraş a fost singurul care a trecut din Coreea de Sud în cea de Nord, după războiul coreean.
Geografie
Localizat în centrul ţării, Kaesong este cel mai sudic oraş din DPRK. Se învecinează cu Kaepung, Changpung, Panmun şi Kumchon. Insula Kanghwa din Incheon se întinde la sud, în spatele unui canal îngust. Ocupă o suprafaţă totală de 1,309 km2 şi este înconjurat de munţii Songak(489 m) şi Pongmyong. Centrul oraşului înconjoară mai micuţul munte Janam(103m) pe care se află statuia liderului comunist Kim Il Sung.
În partea nordică a oraşului, capătul lanţului muntos Ahobiryong creează cea mai nordică graniţă a oraşului. Acest lanţ muntos este compus din munţii Chonma(757m), Songgo Myoji(764m), Suryong(716m), Chesok(749m), Hwajang(558m) şi Ogwan.
Râul Imjin curge de-a lungul graniţei de nord-est a oraşului, şi râul Yesong de-a lungul graniţei vestice până în gura râului Han.
Image and video hosting by TinyPic
Munţii Kaesongului
Cultura
Repere
Universitatea Sunggyunghwan Koryo, fondată în anul 992 de către regele Seongjong, Universitatea Comunistă şi Colegiul de Arte sunt localizate în acest oraş. Muzeul Koryo, găzduit de vechea Academie confuciană a oraşului conţine multe preţuite relicve şi obiecte de artă vechi (multe sunt copii, originalele fiind găzduite de Muzeul Central de Istorie din Pyongyang).
Image and video hosting by TinyPic
Universitatea Sunggyunghwan

 
Coreea istorie